Zakładamy letnie ciuchy i przenosimy się do Warszawy gdzie czeka już na nas samolot do San Francisco!
Mój kolega w ubiegłym roku wybrał się na Big Island na Hawajach aby zasmakować przygody życia i smaku prawdziwej kawy prosto z pieca. Poprosiłem go aby opowiedział Wam jak tam jest.
Dziadek:
Opowiedz nam jak to się stało że wybrałeś się na Big ISLAND?
Radek Szpunar: Pamiętam rok temu przed
wyjazdem z Warszawy do domu na wakacje obraz paskudnej jesiennej
pogody w głowie, oraz perspektywę marazmu wakacyjnego, początku
kolejnego nudnego semestru. Pomyślałem. –„Radek nie pozwolisz
na to!”. Oczywiście, że nie! Będąc tuż po zaliczeniach udałem
się do odpowiedniego biura w celu uzgodnienia warunków praktyki w
USA. Wciąż nie wiedziałem, że znajdę się w raju. Na tamtą
chwilę miałem trzy opcje: północ Stanów- Ohio, południe-
Kalifornia oraz wyspy archipelagu Hawaje. Uśmiech pojawił się na
twarzy, a perspektywa deszczowej pogody nadchodzącej jesieni zrobiła
się rozmyta i niewyraźna niczym obraz namalowany przez pijanego
artystę.
I tak od razu udało się polecieć?
Pomyślnie zaliczyłem rozmowę z
menedżerką plantacji. Dostałem zaproszenie…wpłaciłem gotówkę,
zakupiłem Lufthansa ticket i zatopiłem się przez kilka
wakacyjnych, słonecznych tygodni w przewodnik LonelyPlanet po
Hawajach.
Kiedy udałeś się na BIG ISLAND?
11 września, godz. 7:20 rano dostaje
sms-a z Lufthansy o rychłym odlocie do Frankfurtu! Wstaje na nogi,
zjadam pyszne kanapki Pani Halinki (teściowej mojego brata) i
dzwonie po taxi. 20 min. później jestem już w drodze na lotnisko i
wymieniam spostrzeżenia z taksówkarzem o lichej pogodzie! Dla mnie
to na szczęście jeszcze tylko kilkanaście godzin i będę na
Hawajach.
Jak długo trwała podróż?
Spędziłem cały dzień w samolocie na
zachód z przesiadką w San Francisco. Nocą odpoczywałem już w
Honolulu. Następnego ranka odlot małą Cesną na Big Island! Ah te
widoki! Zamknijcie oczy i wyobraźcie sobie piękny Pacyfik pod
stalowym ptakiem.
40 min i byłem już na małym lotnisku
na Big Island. Jeszcze tylko zakupy w Costco i jestem na pięknej
plantacji Arabica Typica.
Długa podróż ale chyba było
warto?
Spróbuj sobie wyobrazić. Te widoki z
przylegającego do kawiarni Lanai, ahhh. Wymarzona pogoda. Słońce
praży co prawda, ale wieje też rześki, wilgotny wiaterek znad
oceanu.
Zazdroszczę Ci. Ja bym chyba od
razu spróbował kawy, prawdziwej kawy!
Hah, poznałem właścicielkę
nieruchomości i od razu miałem ochotę na świeżo prażoną kawę.
Na pierwszy ogień poszło French Press, frakcja Peaberry. Kawa dość
kwaskowata, ale sporo wyczuwalnych nut zapachowych. Następnie Shot
Expresso. Kawa gęsta, czarna jak smoła, mocna, crema gruba na
centymetr, dość słodka. Pomyślałem. -„już mi się podoba”.
Czym zajmowałeś się na plantacji?
Miesiące upływały mi na pielęgnacji
drzew Arabiki, przetwarzaniu zebranych owoców w „mokrym młynie”,
suszeniu nasion kawy, przetwarzaniu parchmenu w „suchym młynie”,
prażeniu zielonych nasion, pakowaniu kawy, parzeniu, sprzedawaniu
oraz opowiadaniu turystom o produkcji i paleniu kawy. Ciekawa, ale
dość ciężka praca.
To może opowiesz nam jak wygląda
cały proces pielęgnacji kawy i kolejnych etapach produkcji?
Owoce w fazie dojrzewania. |
Owoce nadające się do zbioru. |
Zbiór kawy Kona wykonywany jest
ręcznie w 2 tygodniowych cyklach. Z góry plantacji na dół i
powtórka.
Budowa owocu kawy |
Kto zajmuje się zbieraniem ziaren
kawy? Ty też to robiłeś?
Po zebraniu ziaren kawy następuje
przetwarzanie w mokrym młynie (Wet Mill) . Proces usuwania
skórki oraz miąższu(kleista substancja) okrywających nasiona kawy
za pomocą pulperów oraz demucilagerów.
Czym jest Pulper a czym Demucilager?
Pulper- urządzenie w działaniu
podobne do tarki do warzyw. Owoce przechodzą przez otwór w maszynie
trafiając na szorstki bęben, który zdziera z nich skórkę.
Pulper. Wydajność 100 kg na godzinę. |
Demucilager- mechaniczne
usuwanie miąższu, kleistej substancji (mucilage, pulp) pokrywającej
nasiona kawy.
Fermentacja jest kontynuacją
oczyszczania ziaren. Po
przejściu z demucilagera rozpoczyna się biologiczne usuwanie
mucilage-u poprzez użycie bakterii i grzybów( namnażają się
same). Czas trwania 1-2 dni.
Demucilager |
Kolejnym etapem jest suszenie. Suszenie
do wilgotności 10-12% wymaga czasu. Zajmuje to około 24-36 godzin,
czyli 1-1,5 dnia.
Suszarka |
Suszarka |
Wysuszone ziarna wrzucamy do suchego
młyna. Przetwarzanie w „suchym młynie” polega
na usuwanie parchmentu (żółtej, dość twardej łupiny) i
srebrnej pergaminowej skórki, które okrywają zielone nasiona kawy.
Selekcja czyli segregowanie ze
względu na rozmiar (size grader).
Wyróżniamy się kilka rozmiarów
zielonej kawy: Extra fancy (najgrubsze nasiona) Fancy, Peaberry, #1,
Prime oraz Mother beans (uszkodzone, uważane za frakcje z
defektami).
Prażenie. Większość nowoczesnych roadsterów (pieców z bębnem w środku, który obraca się wokół własnej osi, po to by kawa się nie przypaliła oraz równomiernie się prażyła) wyposażonych jest w komputer, z różnymi profilami prażenia. Od
jasnego prażenia - cinnamon roast, american roast, espresso roast aż
po French, Italian, Spanish roast, czyli jeden z najciemniejszych,
najbardziej spalonych wariantów. Wyróżnia się wiele odcieni, na
które wpływa czas i temperatura prażenia. Zazwyczaj prażenie trwa
od 10-27 min. w temp. 380-480 stopni F (196-250 stopni C). Podczas
prażenia słyszalne są trzaski jak podczas prażenia popcornu.
Pierwszy przy temperaturze 205 stopni C (woda się gotuje w ziarnie)
oraz drugi w temperaturze ok. 225 stopni C (tłuszcze się
wygotowują). Po prażeniu kawa zostaje schłodzona na bębnie
(agitator) z mieszadłem i dziurkami przez, które dmucha zimne
powietrze. Po czym kawa trafia do opakowań z zaworkami, które tylko
wypuszczają powietrze na zewnątrz. Bardzo ważne, gdyż opakowanie
bez zaworka może strzelić w wyniku nagromadzenia zbyt dużej ilości
gazów uwalnianych przez kawę.
Jak zachować świeżość kawy?
Podczas pakowania do każdego
opakowania trafia pewna ilość azotu, który wypycha tlen z torebki,
co z kolei pozwala zachować świeżość kawy na dłużej.
Możesz nam coś powiedzieć o
parzeniu kawy?
Idealne espresso uzyskać można
stosując się do kilku zasad:
- temperatura wody w bojlerze powinna
wynosi około 85-90 st.C
- grubość mielenia powinna być tak
dobrana, by ekstrakcja w komorze ekspresu dobiegła końca po 25
sekundach. Nie dłużej, nie krócej. 25 sekund.
- crema na ekstrakcie powinna być
trochę bardziej ciemna niż jasna
Spienianie mleka?
Trening, trening, trening i wreszcie
uzyskujemy mikro pianę, którą możemy ewentualnie wylać piękne
serduszko dla ukochanej kochanki;)
Degustacja to końcowy etap produkcji
kawy.
Kupujemy kawę Kona!! Po wypiciu Kona,
inne popłuczyny pójdą do kosza.
Kolejna wycieczką na jaką się udam (i pozwolą finanse) będzie wycieczka na Hawaje na Big Island by zobaczyć na własne oczy jak się produkuje kawę :)
Gdybyście mieli jakieś pytania to śmiało piszcie w komentarzach. Radek z chęcią na nie odpowie.
Panie Radosławie ile podróż w jedną stronę kosztuje?
OdpowiedzUsuńTo zależy w jakim celu Pan jedzie. Jeżeli turystycznie to sporo. Przelot w jedna strone- nie polecam- jest droższy niż w dwie strony. One way 1200$, two way 900$. Warto kupic bilet z wyprzedzeniem.
UsuńA czy ciężko jest z zakwaterowaniem? Jakieś ceny choćby przybliżone hoteli?
UsuńMyślę, że ceny hoteli kształtują się w granicach 30-2000$. Ja polecam nocleg na plaży;) Oraz stronę airbnb, gdzie mozna znalezc fajny, dosc tani nocleg. Jednak impreza do późna i nocleg na plaży jest ciekawszą opcją. Piękne niebo, mega fale. Pamięta się na długo. Pozdrawiam!
UsuńA jaki jest koszt takiego opakowania kawy? Gdzieś w Polsce możną ją dostać?
OdpowiedzUsuńProszę zajrzeć na stronę docelową: www.konajoe.com. Przy okazji mozna pocztac ciekawostki ze świata kawy, przenieść się do pieknego miejsca- tak jak ja- wpierw przez strony internetowe, następnie osobiscie. Warto! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń