Już wkrótce dodamy przepis na dobry urodzinowy tort a dzisiaj przepis na różyczkę która jest jadalna i można nią ubrać tort. Przepis sprawdzony, Kasi babcia ubiera torty jak prawdziwy cukiernik tymi różyczkami.
Co potrzeba:
- 0,5 szkl. wody
- 1/4 kostki margaryny
- 1/2 szklanki mąki
- 0,5 kg lub więcej cukru pudru
Wykonanie:
Wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę i zaparzyć (tak jak na budyń ) 1-1,5 minuty. Ciasto wystudzić.
Do wystudzonego ciasta dodajemy ok 0,5 kg cukru pudru.
Na stolnicy wgniatamy cukier puder do momentu aż zrobi się ciasto białe o konsystencji plasteliny. Możemy dodać więcej niż 0,5 kg cukru. Formujemy płatki róży nożem lub w rękach i lepimy różyczkę.
Do ciasta możemy dodawać różne barwniki spożywcze, w zależności do tego jaki chcemy mieć kolor różyczki.
Proszę się nie przejmować że ciasto jest rzadkie. Musicie szybko wgniatać cukier aż będzie można lepić płatki. Gdy będzie za mało cukru mogą płatki opadać.
Za pierwszym razu mało komu udaje się ulepić różyczkę. Praktyka czyni mistrza. Mi jeszcze wiele brakuje do tego by robić takie różyczki jak na załączonym zdjęciu.
O LOL :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o
OdpowiedzUsuńJak można takie cudeńka robić? Jaki tortttttttttttttttttttttttttttttttttt!!! :o :o
OdpowiedzUsuń