Dzisiaj 'słodziukie' Tiramisu do kawy u Dziadka :) Razem z kochaną Kasią postanowiliśmy zrobić coś na słodko. Gotowe ciacho zabraliśmy do rodziców Kasi :) Wszystkim smakowało :)
Co potrzeba:
- 200g cukru
- 5 żółtek
- 50 ml wiśniówki
- amaretto (My zamiast amaretto wymieszałem wódkę z olejkiem migdałowym, 1,5 kieliszka wódki + olejek migdałowy)
- dwa serki mascarpone
- Biszkopciki podłużne
- kakao lub gorzka czekolada
Wykonanie:
- Żółtka ubijamy na parze z cukrem aż do uzyskania puszystego kremu. Dodajemy amaretto i delikatnie wymieszaj z serkiem mascarpone.
- Dno prostokątnego naczynia wykładamy biszkoptami nasączonymi zimną, mocną kawą wymieszaną z wiśniówką. Pamiętajcie by nie za mocno nasączyć biszkopty bo na talerzu po podaniu zrobi się papka.
- Biszkopty przykrywamy warstwą przygotowanego wcześniej kremu. Następnie układamy kolejną warstwę biszkoptów i zalewamy pozostałą masą.
- Na koniec, ciastko posypujemy przesianym kakao lub startą na tartce czekoladą. Tak przygotowane ciasto odkładamy na min. 5 godzin do lodówki.
Smacznego!
Przepyszne:) mam nadzieję że zostawiliście jeszcze chociaż kawałeczek na jutro dla mnie:)
OdpowiedzUsuń