Dzisiaj z kochaną Kasią upiekliśmy łaciaty sernik. Poniżej ciekawy pomysł na 'paciany sernik' od kolorowowkuchni.blogspot.com.
Co potrzeba:
masa serowa:
- 1,2 kg białego, zmielonego sera w wiaderku. Może być zwykły ale trzeba przepuścić przez maszynkę.
- 1 budyń wanilinowy,
- 1 cukier wanilinowy,
- 3/4 szklanki cukru,
- 50 g margaryny,
- 4 żółtka,
- 4 białka,
ciasto:
- 2 czubate łyżki kakao,
- 1/2 margaryny,
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 3 białka,
- 3 żółtka,
- 4 łyżki rozpuszczalnej kawy,
- łyżeczka sody.
Przygotowanie
masa serowa: biały ser razem z margaryną, cukrem białym i wanilinowym przekładamy do miski. Dorzucamy budyń wanilinowy i miksujemy mikserem na wolnych obrotach. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się wymieszają. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową.
ciasto: w rondelku podgrzewamy mleko, margarynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy masę czekoladowo - kawowo z przesianą mąką, sodą i żółtkami. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 1/2 masy czekoladowo- kawowej. Następnie za pomocą łyżki robimy dość spore kleksy masą serową. Następnie kleksy masą czekoladową i jeszcze raz serową.
Pieczemy około godziny w 180 stopniach. I gotowe! Smacznego!
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 1/2 masy czekoladowo- kawowej. Następnie za pomocą łyżki robimy dość spore kleksy masą serową. Następnie kleksy masą czekoladową i jeszcze raz serową.
Pieczemy około godziny w 180 stopniach. I gotowe! Smacznego!
Takiego łaciatego sernika jeszcze nie widziałam, ale bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, kurcze szkoda że mój facet ucieka z dala od kuchni;)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny:)
OdpowiedzUsuńszkoda że nie zrobiliscie go jak byliśmy u Was.....