Pages - Menu

sobota, 14 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki

Dzisiaj pyszne pierniczki świąteczne. Można zjeść do kawy albo powiesić na choinkę.







Co potrzeba:

  • 20 dag mąki
  • 150 ml miodu
  • 2 jajka ( 1 całe do ciasta, 1 do posmarowania pierników przed pieczeniem)
  • 10 dag cukru
  • duża łyżka masła
  • 1 łyżeczka sody ( ew. 2 łyżeczki )
  • 3 łyżki przyprawy korzennej do pierników


dodatki do strojenia: czekolada, posypki kolorowe i inne.



Przygotowanie

Mąkę wsypać do miski , wlać zagotowany  i ostudzony miód, wymieszać.

Dodać cukier , przyprawę do pierników , sodę, masło , jajko . Zagnieść ciasto, w miarę potrzeby podsypywać delikatnie mąką. Cisto rozwałkować , wykrawać pierniczki . Ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem. 

Pieczemy ok 10 min. w temp.160 stopni Celsjusza, tak aby pierniczki były brązowiutkie :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz