Dzisiaj pyszne pierniczki świąteczne. Można zjeść do kawy albo powiesić na choinkę.
Co potrzeba:
- 20 dag mąki
- 150 ml miodu
- 2 jajka ( 1 całe do ciasta, 1 do posmarowania pierników przed pieczeniem)
- 10 dag cukru
- duża łyżka masła
- 1 łyżeczka sody ( ew. 2 łyżeczki )
- 3 łyżki przyprawy korzennej do pierników
dodatki do strojenia: czekolada, posypki kolorowe i inne.
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski , wlać zagotowany i ostudzony miód, wymieszać.
Dodać cukier , przyprawę do pierników , sodę, masło , jajko . Zagnieść ciasto, w miarę potrzeby podsypywać delikatnie mąką. Cisto rozwałkować , wykrawać pierniczki . Ewentualnie posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok 10 min. w temp.160 stopni Celsjusza, tak aby pierniczki były brązowiutkie :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz