Pages - Menu

czwartek, 26 września 2013

Łaciaty sernik

Dzisiaj z kochaną Kasią upiekliśmy łaciaty sernik. Poniżej ciekawy pomysł na 'paciany sernik' od kolorowowkuchni.blogspot.com.




Co potrzeba:

masa serowa:
  • 1,2 kg białego, zmielonego sera w wiaderku. Może być zwykły ale trzeba przepuścić przez maszynkę.
  • 1 budyń wanilinowy,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 50 g margaryny,
  • 4 żółtka,
  • 4 białka,
ciasto:
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 1/2 margaryny,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 białka,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki rozpuszczalnej kawy,
  • łyżeczka sody.
Przygotowanie

masa serowa: biały ser razem z margaryną, cukrem białym i wanilinowym przekładamy do miski. Dorzucamy budyń wanilinowy i miksujemy mikserem na wolnych obrotach. Miksujemy do czasu aż składniki dobrze się wymieszają. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą serową.



ciasto: w rondelku podgrzewamy mleko, margarynę, kakao, kawę i cukier. Tak długo, aż składniki nam się połączą. Nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Łączymy masę czekoladowo - kawowo z przesianą mąką, sodą i żółtkami. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.



Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy 1/2 masy czekoladowo- kawowej. Następnie za pomocą łyżki robimy dość spore kleksy masą serową. Następnie kleksy masą czekoladową i jeszcze raz serową.



Pieczemy około godziny w 180 stopniach. I gotowe! Smacznego!






3 komentarze:

  1. Takiego łaciatego sernika jeszcze nie widziałam, ale bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki, kurcze szkoda że mój facet ucieka z dala od kuchni;)

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być pyszny:)
    szkoda że nie zrobiliscie go jak byliśmy u Was.....

    OdpowiedzUsuń