Co potrzeba:
- 1 kg mąki
- 35 dag margaryny do pieczenia
- 25 dag cukru pudru
- 5 żółtek ugotowanych
- 5 żółtek surowych
- łyżka smalcu
aż do uzyskania jednolitego ciasta
Kroimy na części i przekręcamy przez maszynkę! Ja pożyczyłem od Heni - Kasi babcia :) 64 letnia maszynka a robi takie ciacha! Omnom mnom!
Moment kręcenia i mamy pierwszą blachę!
Pakujemy do piekarnika - 200 stopni i czekamy aż się fajnie zarumienią.
moje ukochane ciasteczka! Niestety nikt nie chce mi ich zrobić... :((
OdpowiedzUsuńZapraszam do Mnie
UsuńSamemu robić.Sama przyjemność takie ciasteczka.Pozdrawiam leniwca.
UsuńSmak mojego dziecinstwa , babcia piekla nam takie na skwarkach,musze je zrobic, ich smak pamiętam do dzis:)
OdpowiedzUsuń