Pages - Menu

piątek, 18 kwietnia 2014

Domowy chlebek - jak zrobić chleb w domu

Zapewniam że każdy kto spróbuje go upiec będzie w stanie zjeść SAM, cały po upieczeniu. Jest przepyszny . Przepis na chlebek domowej roboty.



Jeśli jeszcze nie zrobiliście zapasów chleba w piekarni to polecam upiec samemu taki chleb. ŁATWO, prosto i przyjemnie.



Co potrzeba:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki otrębów pszennych,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki płatków jęczmiennych
  • 3 łyżeczki soli
  • 50 g drożdży
  • 6 łyżek zakwasu
  • 1 litr ciepłej wody
Zastanawiacie się zapewne skąd wziąć zakwas. Gdzieś blisko Was zapewne jest piekarnia :) Śpieszcie do niej bo nie powinno być problemów żeby od piekarza taki zakwas dostać. 

Do dzieła!

Do dużego garnka wsypać mąkę, dodać drożdże, trochę cukru i wody (drożdże rozprowadzić). Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Przykryć garnek pokrywką lub czystą szmatką i zostawić na 2 godz. do lodówki (3-4 łyżeczki odłożyć do osobnego pojemnika i zostawić na kolejny chleb, który kiedyś zrobimy). Taka ilość ciasta pozwala upiec 3 chleby w foremce keksowej. 

Przygotowaną blachę smarujemy masłem roślinnym i wysypujemy spód ziarnami słonecznika (ja to lubię, im więcej ziaren tym lepiej). Mama lubi jak się na wierzch posypie czarnuszką. Ziarenka według własnego uznania. 


Pieczemy w temp 200 stopni około 70 minut. Smacznego!




2 komentarze:

  1. Kurcze, Dziadek, nie miałabym szans z Tobą w kuchni. Jestem pod ogromnym wrażeniem, a przepis obiecuje wypróbować :). Kubaśka

    OdpowiedzUsuń