Pages - Menu

środa, 13 listopada 2013

Sernik wiedeński w kartoniku

Po przebudzeniu nadszedł pomysł na zrobienie sernika. Razem z Kasią rozpoczęliśmy dzień od sernika w kartoniku :)








Dwa przepisy zmiksowane w jeden :)
W sklepie znaleźliśmy "Przyprawę do sernika i Mas serowych". Z tyłu na opakowaniu znaleźliśmy przepis na masę serową do sernika a spód ciasta z sernika wiedeńskiego (sernik w kartoniku)



A więc prezentujemy przepis na sernik wiedeński w kartoniku.

Co potrzeba:
Masa serowa
  • 1,5 kg twarogu swojskiego, napewno ktoś z sąsiadów ma swój ser :)
  • 7 jaj świeżych (od kur z chowu bezstresowego :D nikt nie leje kur kijem żeby zapędzić do kurnika)
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 60 g rodzynek,
  • 60 g kandyzowanej skórki  pomarańczowej (my używaliśmy świeżo startej skórki pomarańczowej sparzonej przed dodaniem do masy),
  • 250g cukru,
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 opakowanie przyprawy  do sernika i Mas serowych

Spód ciasta (kartonik):
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 4 żółtka 
  • 1 margaryna,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Zanim zrobimy masę serową przygotowujemy ciasto ze wszystkich wyżej wymienionych składników. Gdy już mamy ciasto wykładamy do wysmarowanej blachy i uklepujemy :) Równomiernie ułożone ciasto wygląda lepiej na talerzu. Uklepany spód odstawiamy na bok.



Zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Ucieramy żółtka z cukrem i przyprawą, dodajemy ser i dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę. W dużym garnku układamy warstwami: 1/3 masy serowej, 1/3 piany, 1/3 bakalii (aż do wyczerpania składników). Pamiętajmy aby rodzynki wcześniej sparzyć (polewamy gorącą wodą czekamy 2 minuty). Całość mieszamy ręką od samego spodu. 

Masę przekładamy do wysmarowanej wcześniej blachy. Wkładamy całość do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około godzinę czasu. Trzeba zerknąć po około 50 minutach czy nam się sernik nie pali.

My jesteśmy w trakcie próbowania naszego sernika. Ale coś  przeczuwam że rozejdzie się bardzo szybciutko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz