Co potrzeba
- Podwójna pierś z kurczaka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- jajko
- panierka do złotego kurczaka
- 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych)
- coś na sałatkę
- jogurt naturalny
- śmietana
- majonez
- czosnek
Ja poszedłem na łatwiznę i na sałatkę załatwiłem sobie buraczki z papryką i cebulą które babcia robi. Może jak znajdę chwilę to zadzwonię do babci i wyciągnę od niej przepis.
Wykonanie
Co do dipu czosnkowego, już zapodaje przepis. Do miseczki dodajemy: 2 łyżki majonezu, pół jogurtu naturalnego i łyżką lejącej śmietany. rozgniatamy 3 ząbki czosnku i również dodajemy do miseczki. Doprawiamy odrobiną kucharka/vegety i dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Pierś z kurczaka przed smażeniem moczymy przez godzinę w wodzie. Kurczak będzie lepiej smakował :) Po wyciągnięciu z wody lekko rozbijamy, obtaczamy najpierw w mące a potem w panierce do złotego kurczaka wymieszanej z bułką tartą. Smażymy piersi na wolnym ogniu najlepiej na oliwie.
Ziemniaki każdy wie jak zrobić więc za bardzo się nie będę rozpisywał. Jak spróbujecie to możecie do mnie podesłać zdjęcia jak Wam wyszło :) Smacznego!
jak tylko zobaczyłam fotke i buraczki na niej odrazu pomyślałam że to babci robota:)
OdpowiedzUsuń